Kaç büyüklüğünde deprem evleri yıkar? Bu soruya cevap verebilmek maalesef kolay değildir. Çünkü depremin şiddetinden ziyade binaların sağlamlığı önemlidir.
O binaların devlet tarafından kontrol edilip edilmediği önemlidir. Bir inşaatı düşündüğümüz zaman, binanın sahipleri malzemeden çalmak isteyebilir. Daha ucuza mal edip daha çok para kazanmak isteyebilir. Bu kesinlikle hem insani değildir hem de ahlaki değildir. Fakat maalesef büyük deprem bize gösterdi ki 1999 depreminden ders almamışız ve böyle karaktersiz, ahlaksız insanlarla birlikte yaşamışız.
Fakat bu karaktersiz hırsızlara inat devletin bir kontrol mekanizmasının olması gerekir. Devlet diyecek ki kardeşim bir dur bakalım. Bu bina depreme uygun bir bina değildir. Ben sana bu binada oturma veya para kazanma fırsatını vermiyorum. Devlet bina sahiplerine onay vermeyerek böyle durumların önüne geçebilmesi gerekir.
Öte yandan normal şartlarda depremlerin yıkıcılığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Normalde 5-6 şiddetindeki depremler orta derecede yıkıcılığa saihken, 6’dan büyük depremler yıkıcı kategoriye girmektedir.
Kahramanmaraş merkezli 10 tane ilimizde meydana gelen felakette maalesef hastanelerden, devlet kurumlarından, AFAD dediğimiz kurumun binasından bile çalmışlar. Çünkü bu binalar da yıkıldı. Bu binaların altında da insanlar kaldı. Kaldı ki devlet daireleri dediğimiz binaların deprem gibi doğal afetlerde en son yıkılması gereken binalar olduğunu da unutmamak lazım.