Borsa, yaşadığı ülkede herkesin hesap açarak işlem yapabileceği bir platform haline geldi. Eskiden tahviller alınıyor, hisse senetleri gerçek bir şekilde elde tutuluyor ve işlemler yapılıyordu. Artık teknolojinin gelişmesi, otomasyon sistemlerinin hayatımızın en büyük parçası olmasıyla birlikte borsa işlemleri de eskiye nazaran çok çok ileri seviyelere ulaştı.
Elbette gelişen teknolojiyle birlikte bazı uygulamalar, kısıtlamalar da beraberinde gelecektir. Bunlardan biri de day trade limitleridir. Aslında bu limitler belli bir likitin altında olanlar için geçerlidir.
Day trade limiti nedir?
Mesela diyelim ki yenisiniz. Hesabınıza deneme amaçlı $1000 aktardınız. Bu parayla öğrenene kadar işlem yapmak istiyorsunuz. Amerika’daki Security Exchange Commission veya kısaltılmış haliyle SEC, bazı kurallar getirmiş. Diyorlar ki eğer bir kişinin hesabındaki nakit para miktarı $25,000 altındaysa bu kişiler için günlük alım satım yapma limiti bulunmaktadır.
Bu arada borsaya yeni başlayanlar için öneriler başlıklı yazımı da okumanızı tavsiye ederim. Neyse konumuza dönelim. 🙂
Buna göre 5 günlük market periyodu içerisinde 1 kişi en fazla 3 defa günlük alım satım yapabilir. Eğer dördüncü defa bu işlemi tekrar ederse cezası olacaktır. Emin olun bu cezayı almak istemezsiniz eğer sonradan hesabınıza 25 bin dolar aktarabilme durumunda değilseniz.
SEC’in day trade cezası nedir?
Bu durum eğer zararda olan bir stock almışsanız sizin için çok kötü bir tecrübeye neden olacaktır. Mesela eğer dördüncü defa day trade yapmışsanız 90 gün boyunca market size bir şey aldırmayacaktır. Sadece elinizde olan stockları satarak, 90 günlük bir dinlenme moduna geçiyorsunuz.
Elbette nakit hesabınızı $25,000 ve üstüne çıkartırsanız bu yasak otomatik olarak ortadan kalkmaktadır. Bu konuda dilerseniz daha detaylı hazırladığım günlük kaç day trade yapma hakkımız var başlıklı blog yazımı okuyabilirsiniz.
Yani bu dediğinize göre hesabıma 25 bin dolar para koyarsam her gün istediğim kadar alıp satabilirim. Doğru mudur?